Dėkingumo žurnalas: ką tu labiausiai savo gyvenime vertini?

Dėkingumas yra vienas iš efektyviausių būdų siekti ramesnio, laimingesnio ir sveikesnio gyvenimo. Dar daugiau – kiekvienas žmogus, kultivuodamas dėkingumo jausmą, gali tai pasiekti. Kuo labiau šis jausmas mums taps pažįstamas ir artimas, tuo dažniau mes jį jausime, o kuo dažniau jausime, tuo daugiau turėsime dėl ko jausti…

Jau greitai – Mindheart dėkingumo technika

Štai ką sako Kalifornijos Universiteto profesorius Robert A. Emmons, vienas ryškiausių pasaulio mokslininkų, tyrinėjančių dėkingumą: “Dėkingumas gali sumažinti kraujo spaudimą, pagerinti imuninę funkciją ir miegą. Dėkingumas visam gyvenimui sumažina riziką turėti problemų dėl depersijos, nerimo, priklausomybių ir neabejotinai užkerta kelią suicidinėms mintims. Be to, dėkingumas blokuoja toksiškas emocijas, tokias kaip pavydas ar apmaudas – tai kas griauna laimės jausmą.”

Tačiau, nėra taip, kad kažkokia viena dėkingumo forma vienodai tinka visiems. Vieni žmonės pasirenka tai kultivuoti verbaliai, kiti galbūt per meditacijos praktikas, o dar kitiems tas įrankis yra dėkingumo žurnalas. 

Yra keletas paprastų būdų kaip pradėti tai daryti ir praktiškai pajausti dėkingumo teikiamas naudas:

Nueitas kelias

Kartais, kai prisimename blogas gyvenimo situacijas, tai padeda labiau vertinti gerus savo gyvenimo aspektus dabartyje. Pabandykite prisiminti kokį nors savo gyvenimo tarpsnį, kai aplinkybės buvo mažiau sėkmingos, nei yra dabar. Prisiminkite, kaip jūs įveikėte tas aplinkybes ir kaip stipriai nuo to laiko išaugote ir patobulėjote. Šis nueito kelio suvokimas puikiai padeda surasti dėkingumo jausmą.

Džiaugsmą teikianti veikla

Įtraukite dėkingumą į savo rutiną. Taip, kaip dantų valymas, ar rytinė kava, dėkingumas gali tapti jūsų įpročiu. Prisiminkite tą savo kasdieninės rutinos dalį, kuri jums teikia džiaugsmą. Ar tai būtų jūsų treniruotė, ar arbatos pertraukėlė, ar šuns vedžiojimas ir pabandykite tos veiklos metu jausti dėkingumą už tai, kad ją turite. Su laiku ši dienos dalis organiškai susisies su dėkingumo praktikavimu, kuris savo ruožtu taps vis svarbesnis ir svarbesnis jūsų gyvenimo faktorius.

Empatija

Dažniausiai gyvename labai įsitraukę į kasdienes problemas. Tačiau, jeigu pasistengtume nors nedidelę savo energijos dalį empatiškai nukreipti į aplinkinius žmones, į jų laimės jausmą, tai protui suteiktų leidimą atsipalaiduoti ir mėgautis dabarties momentu, taip pat keltų mums dėkingumo ir džiaugsmo jausmus.  

Meditacija

Kasdieniame gyvenime ištisai judame nuo nedidelių erzinančių incidentų iki žiaurų kasdienių žinių, kai atrodo kad aplinkinis pasaulis griūva ir žlunga. Dažnai, kai įsitraukiame į šį ciklą, tai sukelia nerimąstingas mintis, kurios savo ruožtu sukuria blogiausius scenarijus, o šie dar labiau didiną nerimą ir kelia paniką. Net jei trumpam ir sugebame pabėgti iš šio ciklo, istorija labai greitai pasikartoja. Meditacija yra tas įrankis, kuris išmoko, kaip išeiti iš šio užburto rato.

Dėkingumo žurnalas

Tyrimai patvirtina, kad vienas iš pačių efektyviausių būdų išreikšti dėkingumo jausmą yra dėkingumo žurnalo rašymas. Čia labai daug taisyklių nėra ir jeigu turite motyvaciją tai daryti, tiesiog pradėkite kiekvieną dieną rašyti dalykus, dėl kurių jaučiate dėkingumą.

Galite susikurti kakį nors ritualą, kurį atliksite kievieną kartą prieš atsisėdant rašyti dėkingumo žurnalą. Tai gali būti bet kas nuo žvakutės uždegimo, iki puodelio mėgstamos arbatos. Su laiku jūsų smegenys sukurs kognityvinį ryšį su rutualu ir žinos, kad ateina laikas patirti dėkingumą. Tai savo ruožtu padės geriau susitelkti ir jaustis mažiau išsiblaškiusiems. Rašykite apie žmonės ar bet ką kitą, tačiau neužmirškite ir pačių paprasčiausių dalykų.

Taip pat neužmirškite, kad esminis dėkingumo žurnalo sėkmės faktorius yra nuoseklumas. Jeigu darysite tai kasdien, jau po kelių savaičių pajausite šios praktikos naudą.

Jau greitai – Mindheart dėkingumo technika