Kaip suprasti meditaciją?

Norint gauti pilną atsakymą į klausimą „kaip suprasti meditaciją?”- ją reikia patirti. Aišku, mes galime apie ją kalbėti, skaityti ar galvoti, bet nė vienas iš šių būdų net nepriartėja prie tiesioginės meditacijos patirties. Patirtis – tai ir yra meditacijos esmė.

Skaitymas apie meditaciją mus gali įkvėpti ir padrąsinti. Diskusijos apie meditaciją kartais netgi gali įnešti aiškumo apie tam tikras idėjas. Kartais tai gali padėti sužinoti praktiškus dalykus: kaip tai daryti, kaip planuoti, kaip įdiegti tai į savo rutiną ir pan. Bet galų gale, jei mes kasdieną neskirsime laiko padaryti pauzę, atsisėsti ir stebėti savo protą, mes niekada nepatirsime tų meditacijos naudų, apie kurias visi esame girdėję. Dar daugiau – nepakanka tai padaryti vieną ar kelis kartus ir bandyti atsiminti tą patirtį. Patirtis turi būti gyva nuolat.

Todėl prie praktikos turime grįžti kiekvieną dieną ir ne tik formalaus meditacijos pratimo forma, bet taip pat proto aiškumą ir sąmoningumą turime neštis su savimi į kasdienį gyvenimą. Turime surasti tuos momentus dienoje, kai galime padaryti pauzę ir priminti sau sveiko proto kokybę – ramybę ir aiškumą. Turime neštis tai tiek į aplinkinį pasaulį, tiek į santykius su kitais žmonėmis.