Per kiek laiko pasireiškia meditacijos nauda?

Per kiek laiko pasireiškia meditacijos nauda pasakyti sudėtinga, nes kiekvienam šis laikas yra skirtingas. Taip yra todėl, kad mūsų gyvenimo patirtys yra skirtingos ir mes patys esame šiek tiek skirtingi. Vienų žmonių gyvenimo patirtis lengvesnė, kitų –  sunkesnė. Šis sąlygojimas suformuoja individualią gyvenimo patirties spalvą ir formą. 

Vieniems meditacijos patirtis yra panaši į aplinką atspindintį ramų vandens paviršių. Kitiems tas vandens paviršius yra audringas, todėl jame nieko nesimato. Nors iš tikrųjų, medituojantys žmonės meditacijos kelionės metu patiria ir vieną ir kitą, ir viską, kas yra tarp šių dviejų scenarijų.

Meditacija, tai įgūdžiais paremtas proto treniravimas, kurio metu mes ugdomės ir kultivuojame tam tikrus įgūdžius – nesmerkiantį požiūrį, atvirą, empatišką protą, gebėjimą susitelkti ir išlaikyti dėmesį, gebėjimą sureguliuoti emocijas, gebėjimą neįsitraukti į žalingas mintis ir daugybę kitų.

Bet tai veikia tik tuo atveju jeigu mes praktikuojame!  Panašiai, kaip muzikantams – jei jie reguliariai ir nuosekliai nerepetuotų, ko gero tie muzikavimo įgūdžiai nebūtų labai geri. Taip pat ir su meditacija – jeigu nebūsime nuoseklūs praktikuodami, ko gero negalėsime išsiugdyti tvarių ir ilgalaikių įgūdžių. Ir tai užima laiko.

Tačiau yra keletas bazinių dalykų, kurie gali padėti meditacijos naudą pajausti greičiau. Pradėjus meditacijos praktiką iš vienos pusės labai svarbu neturėti lūkesčių, bet iš kitos pusės – turėti aiškius ir geranoriškus ketinimus suteikti naudos aplinkinams žmonėms ir sau.

Meditacijos sesijos ilgis taip turi reikšmę, bet svarbu žinoti, kad jei neturime dešimties ar penkių minučių – medituojame tris. Jei neturime trijų – medituojame vieną. Tai yra žymiai geriau, negu nieko,

Nors reikia pripažinti, kad daugelis žmonių tam tikrą naudą patiria jau po pačios pirmos meditacijos sesijos. Net jei tai yra tik šiek tiek didesnis atsipalaidavimo pojūtis ar šiek tiek daugiau aiškumo.

Bet jeigu norime tvarios ir ilgalaikės naudos – nuoseklumas yra esmė. 

Ką daryti kai prarandame motyvaciją?

Kartais visiems būna tokie periodai, kai prarandame motyvaciją medituoti. Tuomet reikėtų sau priminti kokioje emocinėje būsenoje buvome prieš pradėdami meditacijos praktiką. Šis priminimas labai gerai padeda sugrįžti atgal prie praktikos. Taip pat reikėtų reikėtų sau priminti, kad praktikuodami naudą gauname ne tik mes patys, bet taip ir žmonės, esantys aplink mus, nes tuomet esame geranoriškesni, kantresni ir labiau priimantys kitus žmones tokius, kokie jie yra.