Kaip sunkmečiu susitvarkyti su stresu?

Šie praktiniai patarimai padės pergyventi bet kokias gyvenimo situacijas, bus aiškiau, kaip susitvarkyti su stresu ir nerimu.

Keturių principų paketą galima panaudoti bet kada – ar tai būtų globalūs dalykai, tokie kaip pandemija, karas, ar kažkas vyktų asmeniniame gyvenime.

Kartais, vienas šių žemiau trumpai aprašytų principų yra svarbesnis, nei kiti, bet kažkokiu būdu geriausiai jie veikia visi kartu.

Dėkingumas

Ypač tada, kai esame užgožti kažko globalaus, kažko, kas vyksta šalies, ar pasauliniu mastu, labai lengva nejučia į tai įsitraukti, pradėti nerimauti ir užmiršti, kas tiesiog dabar kiekvieno mūsų gyvenime vyksta gerai. Tai gali būti maži dalykai, tikrai visai maži. Visada yra kažkas, kas gyvenime yra gerai, tačiau kartais mes tai suvokiame kaip savaime suprantamą duotybę. Ypač dažnai tuos dalykus užmirštame, kai esame užtvindyti išorinės įtampos.

Mokslas įrodė, kad kai pastebime pozityvą, galbūt netgi kiekvienos dienos gale padarome pauzę, atsisėdame ir užrašome kas šiuo metu gyvenime yra gerai – tai ne tik tiesiog gera, bet taip pat keičia kūno chemiją, keičia santykius su tuo kas vyksta prote ir su tuo kas vyksta išoriniame pasaulyje.

Pokyčiai

Jei esame brandesnio amžiaus, reiškia jau pergyvenome daugybę pokyčių savo gyvenime, šalyje ir pasaulyje. Buvome įvairių gamtos, gyvenimo ir politinių ciklų liudininkais, todėl akivaizdu, kad viskas visada keičiasi. Šis suvokimas neneigia rimtumo ir kančios, kurias atneša kai kurios situacijos, tačiau reiškia, kad viskas kas prasideda – baigiasi. Ateina ir išeina. Todėl neturėtume prie nieko labai prisirišti arba kažkam labai priešintis. Žinoma, jei galime pakeisti – turime priešintis, bet ne tiems dalykams, kurių pakeisti neįmanoma. Ypač, žiūrint iš asmeninės, kasdienės perspektyvos, labai svarbu, kad sugebėtume atsirinkti ir tvarkytis taip, kad tie dalykai neužgožtų, kad neužvaldytų gyvenimo, kad nepradėtų mūsų vartoti, kad nenuvestų į situacijas, kuriose nenutrūkstamai esame pykčio, apmaudo, nusivylimo ir kartėlio būsenose. 

Vietoj šito, reiktų susitelkti į tai, kas gyvenime atneša didesnį ramybės ir aiškumo jausmą. Tiesiog gyventi su žinojimu, kad viskas visada keičiasi.

Priežasties ir pasekmės dėsnis

Tai yra įdomu. Kartais gyvename su tokiu pojūčiu, kad viskas priklauso nuo likimo, kad likimas žaidžia gyvenimais, bet užmirštame kokios svarbios yra mūsų mintys, kokie svarbūs yra žodžiai ir kokie svarbūs yra mūsų veiksmai, kokią didelę įtaką ir skirtumą šie dalykai gali daryti tiek mūsų, tiek mums artimų žmonių gyvenimuose. Ar tai būtų pasirinkimas pasakyti kažką pozityvaus, ar pasirinkimas sudrausminti save, kai norisi pasakyti kažką negatyvaus. Ar tai būtų pasirinkimas padaryti kažką pozityvaus, ar pasirinkimas disciplinuoti save, kai jaučiame, kad darome kažką negatyvaus. 

Šie pasirinkimai daro milžinišką įtaką. Kai suvokiame ir jaučiame, kad visada yra pasirinkimo erdvė, tai tikrai yra didelis dalykas. 

Susitaikymas

Tai nereiškia, kad turime plaukti pasroviui, ignoruoti blogus ir sunkius dalykus. Tai labiau priminimas, kad gyvenimas yra kėblus. Ir taip pat nuostabus, bet kartais iššaukiantis ir ne toks, kokio norėtume. Ir jei kam nors dar reikėjo priminimo, tai pastarieji metai priminė, kad gyvenimas yra visoks. Tačiau, jeigu išoriniams įvykiams, kurių negalime pakeisti, jaučiame vidinį pasipriešinimą – labai apsunkstame, protas tampa įsitempęs ir tokiu būdu generuojame dar daugiau nerimo.

Vėlgi, tai nereiškia kad turime plaukti pasroviui. Tai reiškia, kad reikia suvokti dalykus, kuriuos galime pakeisti, o suvokus, aktyviai į juos įsitraukti. Taip pat tai reiškia, kad reikia suvokti ir tuos dalykus, kurių niekaip negalime pakeisti ir tiesiog nebekariauti beprasmiškų karų. Vietoj to – treniruoti protą ir sukurti sąlygas ramybei, aiškumui, gerovei ir atjautai. Tada ne tik patys jausimės kitaip, bet taip pat ir žmonės šalia mūsų jausis geriau. Be to, tai reiškia, kad tada galėsime padaryti daugiau pozityvių dalykų tiek savo gyvenime, tiek aplinkiniame pasaulyje. 

Gali atrodyti, kad tai yra visko labai daug, bet iš tikrųjjų tai tik keturi principai. Šie keturi dalykai palydės per daugumą gyvenimo situacijų. Žinoma, vienas kažkuris principas gali būti labiau reikšmingas vieniems žmonėms ir mažiau – kitiems. Bet jei suvokiame šiuos dalykus, jei „turime” juos savo kišenėje, tai visada, kai dėl kažkokių priežasčių gyvenime labai daug triukšmo ir sumaišties, jie padeda rasti ramybės, aiškumo kelią ir palydi per bet kokią situaciją.