Pabėgimo strategija

Vienas iš daugelio mitų apie meditaciją, kad tai yra pabėgimo strategija. Tačiau tikrasis pabėgimas yra tada, kai mes kasdieniame gyvenime esame užgožti minčių apie ateitį arba praeitį. Tuo tarpu meditacija, tai yra gebėjimas gerai jaustis dabartyje. Todėl pagal savo prigimtį meditacija yra pabėgimo priešingybė. Kai pradedame treniruoti protą, labai greitai suvokiame, kad meditacijos esmė yra sąmoningumas, kai mes aiškiai suvokiame kas vyksta šiuo momentu. Tai yra visiška pabėgimo priešingybė. 

Gebėjimas būti su tokiu protu, tokiomis mintimis ir emocijomis, kokios yra šiuo metu reikalauja nemažai drąsos. Net tada, kai patiriame skausmą, diskomfortą ar pyktį, mes pabūname su šiomis emocijomis, nebėgame nuo jų ir neieškome kur galėtume nukreipti dėmesį. Aišku, tokiu metu žymiai lengviau pabėgti į telefoną, TV ar socialinę mediją, o ne būti dabartyje su nekomfortiška mintimi, jausmu ar emocija.  Žinoma, laikinai galime pabėgti nuo diskomforto ir užsimiršti, bet vis tiek turėsime sugrįžti atgal – prie tos minties ar prie to jausmo ir būsime dar blogesnėje situacijoje. 

Medituodami mes sukuriame sąlygas ne tik patirti iššaukiančią mintį, bet ir suprasti ją, suprasti susijusius jausmus, o su laiku netgi susidraugauti. Tokiu būdu labai stipriai sumažėja tikimybė, kad mintys, jausmai ir emocijos mus užgož. Mes jaučiamės lengvai, labiau savimi pasitikime, o protas yra aiškesnis ir ramesnis.

Pabėgimo strategija gal ir ne visada yra blogai, tačiau pabandykite pastebėti savo įprotį bėgti nuo iššaukiančių minčių ir emocijų, ir jeigu tai pavyks, pasirinkite pabūti su tuo, kas yra. Stebėkite kas vyksta, kai protui leidžiate būti tokiam, koks jis yra dabarties momente.