Įkyrus, perteklinis galvojimas

Kai esame apsėsti galvojimo, pasipriešinimo ir identifikavimo, visa tai pila dar daugiau kuro į ugnį ir generuoja dar daugiau minčių. Įkyrus, perteklinis galvojimas mus tiesiog užgožia. Todėl žymiai geriau švelniai stebėti ir leisti tai ugniai pačiai nuslopti. 

Kai atrodo, kad mintys niekada nenustos, tai gali būti labai slegiantis jausmas. Galime jaustis, lyg būtume užstrigę tame cikle ir dažnai neturime supratimo kaip iš jo išsilaisvinti.

 Įprastai taip atsitinka, dėl vienos iš šių trijų priežasčių:

Kai prote kilusi mintis mums patinka, gali būti taip, kad mes įsikabiname į tą mintį ir tampame tiesiog apsėsti jos. Ta mintis mums yra labai įdomi, mes norime dar ir dar labiau įsitraukti, todėl nėra jokių sąlygų ir galimybių ją paleisti.

Nuotr. Priscilla Du Preez Unsplash

Alternatryviai gali būti taip, kad mums nepatinka ta mintis ir tuomet prote atsiranda labai daug pasipriešinimo ir įtampos. Nors vis dar išlieka tam tikras apsėdimas, bet mes esame kitoje tos pačios monetos pusėje, todėl nesivaikome, o stengiamės kaip nors nustumti ir atsikratyti tos minties.

Taip pat gali būti ir trečias variantas, kai sukuriame perteklinį identitetą su mintimi. Mes tą mintį paverčiame tiek susijusią su savimi, ji sustiprėja tiek, kad net pradeda vartoti ir valdyti mus. Mes jaučiamės taip, lyg būtume tapę ta mintimi ar tuo jausmu. 

Taigi visi šie mąstymo šablonai pila dar daugiau kuro į ugnį. Atrodo, lyg mes tyčia stengiamės tą perteklinio, įkyraus galvojimo ugnį dar labiau įpūsti. 

Kokia išeitis?

Kai išmokstame išeiti iš šio ciklo ir tiesiog stebėti savo protą, kai per savo tiesioginę patirtį patiriame kaip mintys ateina ir išeina, kaip jausmai ateina ir išeina, tuomet atsiranda suvokimas, kad iš tikrųjų visi tie dalykai yra laikini.

Mes suvokiame, kad mums nebūtina įsitraukti ir bandyti kontroliuoti galvojimo. Ką mes darome, tai žengiame iš šio ciklo žingsnį atgal ir stebime kaip ugnis nuslopsta natūraliai.